یک اتفاق

روزمرگی هایمان را تبدیل به اتفاق کنیم

یک اتفاق

روزمرگی هایمان را تبدیل به اتفاق کنیم

  • ۰
  • ۰

از شایع‌ترین علل بروز کمر درد می‌توان به فشار عضلانی یا آرتروز در ستون فقرات اشاره کرد. کمر درد علل دیگری همچون عفونت کلیه، سرطان و وارد شدن فشار به اعصاب ستون فقرات دارد. حتی ممکن است کمر درد یکی از نشانه‌های حمله قلبی باشد. گاهی کمر درد هنگام نشستن، بالا رفتن از پله یا بعد از غذا خوردن به طور غیرمنتظره‌ای بروز می‌کند.

این احتمال وجود دارد که کمر دردی که بعد از غذا خوردن بروز می‌کند با مشکلات گوارشی مرتبط باشد. به عنوان مثال درد معده که به پشت کمر می زند . برای تشخیص دقیق باید تمام علائم و علل احتمالی را بررسی کرد.

علل بروز

کمر اغلب محل بروز درد ارجاعی است. درد ارجاعی به این معناست که منشاء درد با محل بروز آن متفاوت است. به عنوان مثال درد ناشی از حمله قلبی که علت بروز آن معمولاً مشکلات عروقی است گاهی کمر یا نقطه دیگری از بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد یا مثلاً درد معده که به پشت کمر می زند .

در ادامه به علل احتمالی کمر درد بعد از غذا خوردن می‌پردازیم.

زخم و سوزش معده

علائم مشکلات گوارشی اغلب درد شکمی یا واکنش‌هایی مانند استفراغ یا اسهال را در برمی‌گیرند و حتی گاهی بسته به نوع بیماری کمر درد را درپی دارند. علائم رایج این بیماری عبارتند از:

  • سوزش معده
  • درد شکمی
  • نفخ
  • گاز معده

ممکن است زخم‌ها خفیف و کمی دردناک باشند. در موارد جدی‌تر بیمار حتی درد ناشی از زخم‌ها را در ناحیه کمر احساس می‌کند.

یکی دیگر از اختلالات گوارشی، سوزش معده است که می‌تواند به کمر درد منجر شود. از جمله علائم سوزش معده ناشی از بیماری رفلاکس معده به مری می‌توان به حس سوزش در قفسه‌سینه، ترش مزه بودن دهان و درد وسط کمر اشاره کرد.

حالت بدن (طرز قرارگیری بدن هنگام نشستن یا ایستادن)

یکی از شایع‌ترین علل کمر درد قرارگیری بدن در حالت نادرست است. اگر هنگام غذا خوردن قوز کنید بعد از اتمام غذا کمر درد را تجربه خواهید کرد. همچنین قوز کردن هنگام کار با کامپیوتر یا به حالت خمیده نشستن یا ایستادن نیز کمر درد را در پی خواهند داشت.

عفونت کلیه

کلیه‌ها در نزدیکی عضلات قسمت میانی و پایینی کمر قرار دارند. زمانی‌که فرد به عفونت کلیه مبتلا می‌شود یکی از علائم، بروز کمر درد در نزدیکی یک یا هر دو کلیه است. دیگر علائم این بیماری مانند تکرر ادرار، سوزش ادرار و درد شکمی نیز اغلب بروز می‌کنند. عفونت کلیه یک بیماری جدی است و باید به سرعت درمان شود. 

حمله قلبی

کمر درد می‌تواند نشانه حمله قلبی باشد. دیگر علائم هشدار دهنده بیماری‌های قلبی عبارتند از:

  • درد قفسه سینه
  • احساس درد در گردن، فک یا دست
  • حالت تهوع
  • احساس سبکی سر
  • عرق کردن

زنان بیش از مردان هنگام حمله قلبی علائم کمر درد و گردن درد را تجربه می‌کنند.

زمان مراجعه به پزشک

اگر تنها به کمر درد دچار هستید و احتمال می‌دهید که علت آن فشار عضلانی باشد استراحت کنید و داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن (ادویل، مورتین) را مصرف کنید البته درصورتی‌که پزشک پیش از این مصرف این نوع داروها را برای شما بلامانع دانسته باشد. مصرف دارو را تا چند روز ادامه دهید تا درد تسکین یابد اما اگر بعد از گذشت یک هفته یا بیشتر درد ادامه داشت و به مرور شدت یافت حتماً به پزشک مراجعه کنید.

درصورتی‌که علاوه بر کمر درد علائم دیگری  دارید فوراً به پزشک مراجعه کنید. به ویژه تغییر در ادرار که نشان‌دهنده مشکلات کلیوی است یا مدفوع قیر مانند که به معنا زخم معده یا دیگر بیمارها است.

عفونت مجاری ادرار یا عفونت مثانه به عفونت کلیه منجر می‌شود. بنابراین درصورت بروز چنین بیماری‌هایی بهترین راه تشخیص و درمان به موقع است.  همچنین زخم معده ممکن است خون‌ریزی داخلی را سبب شود پس بهترین راه، بررسی و درمان زودهنگام علائم است.

زمانی‌که کمر درد با ضعف و خستگی یک یا هر دوپا همراه باشد، علت بروز آن معمولاً آسیب‌دیدگی یکی از اعصاب ستون فقرات است. به محض ظاهر شدن چنین علائمی فوراً به پزشک مراجعه کنید. چرا که تنها پزشکان می‌توانند انواع درمان‌های تهاجی و غیرتهاجمی مناسب را به شما توصیه کنند.

درمان

درمان معمول کمر درد شامل استراحت، استفاده از یخ و مصرف مسکن‌های ضد التهاب است. اختلالات اسکلتی_ عضلانی مانند دیسک پاره شده یا فتق دیسک، آرتروز یا التهاب عضلانی و التهاب تاندون‌ها با فیزیوتراپی درمان می‌شوند. در روند فیزیوتراپی فرد به کمک متخصص مربوطه ورزش‌های کششی و قدرتی متعدد را انجام ‌می‌دهد تا به حفظ و ثبات ستون فقرات کمک کند. همچنین یوگا و تاچی به بهبود حالت بدن کمک می‌کنند.

درمان درد معده که پشت کمر می زند چیست

‌زمانی‌که درد نتیجه مشکلات و آسیب‌دیدگی یکی دیگر از بخش‌های بدن باشد شیوه‌های درمانی متفاوت خواهند بود. برای درمان عفونت‌ها مصرف آنتی‌بیوتیک ضروری است. همچنین درصورت وجود عفونت باکتریایی باید برای درمان زخم‌ها از آنتی‌بیوتیک مصرف کرد. دیگر داروهایی که برای درمان زخم معده و رفلاکس معده به مری تجویز می‌شوند داروهایی هستند که تولید اسید معده را کاهش می‌دهند یا متوقف می‌کنند.

جمع‌بندی

بیشتر علل کمر درد اگر درمان نشوند قابل مدیریت هستند. ورزش منظم، حفظ حالت بدن و حفظ وزن سالم از بروز کمر درد جلوگیری می‌کنند.

کمر دردی که بعد از غذا خوردن بروز می‌کند درد ارجاعی است. توجه داشته باشید که برای تشخیص بهتر بیماری باید تمام علائم خود را به پزشک گزاش دهید.

کمر درد ناشی از رفلاکس معده به مری و زخم معده نیازمند ایجاد تغییر در سبک زندگی است. تغییراتی همچون تغییر رژیم غذایی، کاهش وزن، ورزش یا مدیتیشن. شما باید کیفیت خوب زندگی خود را حفظ کنید و کمر درد را هر طور که شده با درمان یا ایجاد تغییر در سبک زندگی کاهش دهید.

پیشگیری

اگر علت کمر درد به حالت نادرست بدن یا فشار عضلانی مرتبط باشد با پیشگیری می‌توان عضلات را همانند قبل قوی و انعطاف‌پذیر کرد. اگر روند فیزیوتراپی را پیش گرفته‌اید، به صورت مرتب تمرینات و حرکات کششی که آموخته‌اید را انجام دهید. فعالیت‌هایی مانند یوگا و تای چی به حفظ حالت بدن، انعطاف‌پذیری و تقویت عضلات کمک می‌کنند.

برای پیشگیری از عوارض سوزش و زخم معده باید از مصرف بعضی غذاهایی که علائم بیماری را شدت می‌بخشند خودداری کرد. مصرف غذاهای پرچرب، تند و روغن‌دار را باید حذف یا محدود کرد. نوشیدنی‌های اسیدی و کافئین‌دار تأثیر منفی بر روی بیماری رفلاکس معده به مری دارند. همچنین مبتلایان به بیماری رفلاکس معده به مری باید از مصرف الکل خودداری کنند یا آن را به حداقل برسانند.

  • ۹۹/۰۲/۲۳
  • علی تقی زاده

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی